Fallgropar med att bygga in radiatorer

Många idag vill bygga in värmesystemen, framför allt av estetiska skäl. Att dölja radiatorer bakom inbyggnader kan ge ett renare och mer stilrent intryck i hemmet. Men innan man tar steget att bygga in sina radiatorer finns det flera fallgropar.
Här är de vanligaste.

Värmeförlust och ineffektivitet
En av de främsta nackdelarna med att bygga in radiatorer är den minskade värmeeffektiviteten. När en radiator byggs in begränsas luftcirkulationen runt produkten, vilket kan leda till sämre uppvärmning av rummet och högre energikostnader.

Underhåll och service
Om en radiator är djupt inbyggd i väggar eller bakom möbler kan det bli näst intill omöjligt att komma åt för rengöring eller reparation. För att undvika detta bör installationen planeras så att alla ventiler och anslutningar är lättåtkomliga. Underhåll, som avluftning av radiatorerna, är viktigt för att säkerställa optimal prestanda.

Felaktig dimensionering
När utrymmet runt radiatorn blir för litet begränsas luftcirkulationen, vilket minskar radiatorns effektivitet. För att undvika detta problem är det viktigt att säkerställa att det finns ventilationsöppningar både ovanför och under radiatorn. Vid inbyggnad kan det dessutom vara nödvändigt att överdimensionera för att kompensera för den minskade effektiviteten.

Fuktproblem
Om en radiator byggs in vid en yttervägg som släpper igenom fukt kan kondens bildas i det instängda utrymmet, vilket över tid kan leda till mögeltillväxt och skador på byggmaterial. För att motverka detta är det viktigt att se till att det finns god ventilation i rummet och att temperaturen hålls på en jämn nivå. Enligt Boverkets byggregler är det avgörande att säkerställa en god luftväxling i byggnader för att förhindra fuktproblem.

Genom att vara medveten om dessa potentiella fallgropar och planera noggrant innan man bygger in sina radiatorer kan man undvika många vanliga problem. Det handlar om att hitta en balans mellan estetik och funktionalitet för att säkerställa både ett vackert hem och ett effektivt värmesystem.

Klicka här för att se fler exempel på vilka värmeförluster olika typer av inbyggnader ger.

Läs vår dimensioneringsguide!