Jämn uppvärmning med rätt Kv-värde

Kv-värdet är en viktig parameter för att uppnå en jämn och effektiv uppvärmning i vattenburna värmesystem. Kv-värdet anger ventilens flödeskapacitet och spelar en avgörande roll för att rätt mängd värme levereras till varje radiator.

Kv-värdet är ett kapacitetsvärde och är ett mått på hur många kubikmeter vatten per timme (m³/h) en ventil kan släppa igenom vid ett tryckfall på 100 kPa. Kv-värdet används för att reglera hur stort flödet är till respektive radiator eller andra värmare i systemet.

I spelaren nedan visar vår expert Mikael de olika stegen som krävs för att injustera ventiler rätt.

Betydelsen av rätt Kv-värde
Ett korrekt inställt Kv-värde är avgörande för värmesystemets funktion och effektivitet, vilket säkerställer en jämn värmefördelning i byggnaden. Med rätt Kv-värde hjälper man till att optimera energianvändningen, vilket kan leda till lägre uppvärmningskostnader och minskad miljöpåverkan. Dessutom bidrar ett väl injusterat system till reducerat slitage på komponenter som pumpar och ventiler, vilket kan förlänga systemets livslängd och minska underhållskostnaderna på sikt.

Att komma fram till rätt kv-värde
Att komma fram till ett kv-värde kan göras på två sätt.

  1. Manuell beräkning
    Då räknar man fram kv-värdet genom att utgå från radiatorns effekt. Effekten kommer sedan att bestämma flödet till radiatorn, som i sin tur ska gå igenom radiatorventilen. Flödet kommer att bestämma vilken rördimension som krävs. Rördimensionen väljs så att både flödeshastigheten och tryckfallet i rören håller sig inom 0,5-0,7 m/s och max 100 Pa i tryckfall (metallrör). Sedan räknar man ut det totala tryckfallet där rör, komponenter och apparater ingår. Är det flera radiatorer i värmesystemet ska tryckfallet över varje radiatorventil beräknas för att säkerställa rätt flöde. Detta för att värmesystemet ska arbeta optimalt. En del ventilleverantörer utgår från ett lägsta tryckfall över ventilen, vilket man i sådana fall behöver ta hänsyn till.
  2. Mjukvaruprogram
    Använd då specialiserade program som MagiCad för att beräkna flöde och Kv-värde.

Typer av ventiler för olika värmesystem
Det finns olika typer av ventiler beroende på värmesystemet och värmeavgivarnas flöde.

Lågflödesventiler: Används i system med lågt flöde och högre ΔT (tillopp/retur). Kv-värden: 0,016-0,5. Lågflödesventilerna har mindre steg mellan inställningsvärdena för att få till en bra injustering trots det låga flödet.

Normalflödesventiler: Används i system med lägre ΔT och högre systemflöde. Kv-värden: 0,04-0,9. Trots att en del normalflödesventiler kan ha ett lågt kv-värde som min. värde, är det inte att rekommendera att använda dessa ventiler i system med låga flöden. Detta för att normalflödesventilerna har ett bredare flödesspann mellan injusteringsvärdena.

Flödesbegränsande ventiler: Håller flödet konstant. Injusteringsvärde:
10-150l/h. Passar alla system, inklusive ROT. Den här typen av ventilkan vara känsliga för smuts och gasmolekyler.

Dynamiska radiatorventiler: Håller både tryck och flöde konstant. Injusteringsvärde: 9-135l/h. Lämpliga för alla system, inklusive ROT.

För att säkerställa optimal funktion och livslängd för värmesystemet är det avgörande att vidta rätt åtgärder före och efter injustering av ventilerna. Innan injusteringen påbörjas, är det viktigt att systemet har rätt vattenkvalitet samt är ordentligt renspolat, avluftat och avgasat. Detta är särskilt kritiskt i system med låga Kv-värden, då det förhindrar att gasmolekyler eller avlagringar fastnar i ventilerna.
Efter injusteringen bör man vara uppmärksam på eventuella ljudproblem som kan uppstå. Visslande eller ilande ljud kan indikera för stort flöde eller tryck över ventilen, medan ett knackande ljud ofta tyder på felkoppling av tillopp och retur, där vattnet rör sig i fel riktning genom radiatorn och påverkar ventilkäglan. Om avlagringar samlas i ventilen kan detta ytterligare försämra systemets prestanda och skapa missljud.